top of page

'Onverklaarbaar' flauwvallen 

Je leven veranderen in 4 sessies? Dat kan in principe alleen in films zouden de meeste mensen denken, waaronder ook ik.
 

Maar wat doe je als je nergens meer hoop op verbetering ziet? Wat als je je eigen lichaam niet meer begrijpt en niet weet waar je lichamelijke klachten vandaan komen zonder duidelijke medische oorzaak? Dan kan net dat ene sprankeltje hoop voldoende zijn om door te zetten en er voor te gaan.

 

Een drukke baan en een leuk leven, zo zouden de meeste mensen het mijne omschrijven. Maar steeds vaker kreeg ik last van het plotse gevoel om flauw te vallen. Dat gevoel wat je ook wel hebt als je echt dringend iets moet eten, het idee alsof je lichaam zich elk moment kan uitschakelen.  Heel langzaam groeide dit tot een steeds groter probleem, het zorgde ervoor dat ik steeds minder durfde. Het is bijzonder hoe snel het brein er voor kan zorgen dat je jezelf langzaam opsluit in je eigen lichaam. Als je alles graag onder controle hebt, dan is realiseren dat je niet op je lichaam kunt vertrouwen een flinke mokerslag. Medische onderzoeken brachten geen uitsluitsel en artsen leken mijn klachten ook niet te begrijpen. Zo kwam ook ik, met de nodige argwaan, bij De Zonnewijzer terecht.

 

Het heeft niet zoveel belang of je gelooft in een ‘magische oplossing’, zolang je maar open voor de mogelijkheid staat. En het is ook zeker niet dat je probleem in een paar uurtjes wordt opgelost, het is een process waar je uiteindelijk zelf door gaat. Je gaat onder begeleiding op zoek in jezelf naar de oorzaak van het probleem. Door de oorzaak aan te pakken, zul je uiteindelijk de (bizarre) gevolgen die je lichaam daarvoor bedacht heeft oplossen. Wat bleek: ik was zo gefocust op alles wat er zich in mijn lichaam af speelde dat ik eigenlijk al mijn spieren constant aangespannen had. Wanneer ik dan een keer de spieren ontspande zonder het in de gaten te hebben associeerde mijn brein dat met flauwvallen in plaats van met uitrusten.

 

Dankzij de sessies heb ik mijn leven weer op kunnen pakken en heb ik op tijd in de gaten als het weer even ‘fout loopt’.

Jeroen

 

bottom of page